Gesloten ivm vakantie

Mobile Techcenter is gesloten van maandag 27 juli t/m maandag 10 augustus

Header image

Mobile Techcenter is groen!

Bij Mobile Techcenter hebben wij het milieu in een hoog vaandel staan. Wij gaan ver in maatregelen ten aanzien van  energie, afval en recycling.
Hieronder kunt u lezen welke maatregelen wij hebben getroffen ten aanzien van ons energie- en milieubeleid.

Opwekken van energie met zonnepanelen:

Op dit ogenblik beschikken wij over 3 groepen zonnepanelen:

 • Een groep van 27 stuks 150 Wp panelen van Solar Frontier met een potentiële opbrengst van 4050 Wp, geïnstalleerd in mei 2018 richting noord-oost.
  Deze tweedehands aangeschafte panelen vormen het dak van de carport. Ze liggen noord-oost dus ze hebben een relatief lage opbrengst. (De gecorrigeerde opbrengst is ongeveer 2025 Wp).
 • Een groep van 28 stuks 150Wp panelen van Solar Frontier met een potentiële opbrengst van 42000 Wp, geïnstalleerd in juni 2018 en uitgebreid in augustus 2019 richting zuid-oost. Dit zijn wederom tweedehands panelen.
 • Een groep van 35 stuks 170 Wp panelen van Solar Frontier met een potentiële opbrengst van 5950 Wp, 21 stuks geïnstalleerd in mei 2016 en 14 stuks geïnstalleerd in april 2017 richting zuid-west.

Het totale solar-piekvermogen is dus 55 x 150 Wp + 35 x 170 Wp totaal 14200 Wp. Aangezien een deel (27 stuks) op noord-oost ligt is de opbrengst van deze panelen op jaarbasis wat lager dan wanneer ze richting zuid zouden liggen. Deze 27 panelen scoren ongeveer 50% ten opzichte van zuid. De verwachtte gecorrigeerde jaaropbrengst van het hele solarpark is dan 9925 kWh.  Dit is ongeveer 120% van ons totale elektriciteitsverbruik, inclusief ons privéverbruik. Er is dus sprake van een negatief verbruik op jaarbasis.
Het uiteindelijke doel is om rond de nul netto verbruik uit te komen, inclusief het verbruik van de elektrische auto. De carport is inmiddels geplaatst, met zonnepanelen als dak. Wij hebben daarvoor goedkope 2e hands zonnepanelen aangeschaft, omdat dit dak op het noord-oosten ligt. De terugverdientijd rechtvaardigt niet het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen omdat de opbrengst richting noord-oost veel lager is (ongeveer 50%) dan panelen richting zuid-west.

Verbruik- en opbrengstgegevens:

Gemeten van 28 februari 2018 tot 28 februari 2019 geeft de eGauge (zie volgende alinea) de volgende data:
Totaal verbruik: 7860 kWh
Totaal solar opbrengst: 10500 kWh
We hebben tot op heden dus een netto verbruik uit het lichtnet van -2640 kWh.
De elektrische auto (Tesla Model 3) is inmiddels geleverd op 7 februari. Het verbruik is grofweg 5 km/kW dus ik kan op 2640 kWh ongeveer 13200 km rijden todat ik op 0 verbruik kom als ik uitsluitend thuis oplaad.

Aangezien het terugleveren van elektriciteit binnenkort op de schop gaat,  hebben wij gekozen voor een Zappi laadstation. Deze laad de auto gewoon bij, zoals gebruikelijk, maar kan rekening houden met het overige verbruik thuis en kantoor (load-balancing), en kan ook uitsluitend laden op solar. M.a.w. als er overschot is, word het niet in het lichtnet gestopt, maar eerst in de batterij van de auto. Dat scheelt in de verrekening van de energieleverancier. De load-balancing is buitengewoon handig als de hoofdzekeringen slechts 25A zijn. Kortom een flexibele oplossing om voordelig de auto te kunnen opladen.

Verbruik van elektriciteit:

Wij hebben in de loop van de jaren een aantal maatregelen getroffen om het elektriciteitsverbruik te beperken:

 • Uitsluitend LED verlichting,
 • Energiezuinige computers en beeldschermen,
 • Bewust omgaan met sluipverbruik zoals ongebruikte adapters en apparaten.

Het sluipverbruik is medio 2017 teruggedrongen van 600W naar ±300W Dat is nog steeds veel te hoog, maar het is ontzettend lastig om daar je vinger goed achter te krijgen.
Wij hebben een energiemonitor aangeschaft welke op 10 juni 2017 is geïnstalleerd. Dit apparaat geeft duidelijk inzicht in opbrengst / verbruik van elektriciteit. Dit inzicht kan een slimme meter niet geven omdat deze intern de opbrengst en verbruik met elkaar verrekend. De slimme meter laat alleen je verbruik zien, en wat je teruglevert, maar niet de opbrengst van de zonnepanelen en je daadwerkelijke verbruik. Wij hebben gekozen voor een eGauge EG3000 van eGauge Systems LLC. Dit apparaat beschikt over een webserver die exact weergeeft wat er nu precies gebeurt in de meterkast. Daarnaast kan ik precies meten hoeveel de auto verbruikt.

Dat het aanpakken van sluipverbruikers zinvol is wil ik duidelijk maken met het volgende voorbeeld:
Onze acculader van  de accuboormachine heeft een gemeten stand-by verbruik van 6 Watt. Dat is 144 Wh per etmaal, dus 52.6 kWh per jaar. Met een energieprijs van € 0.23 per kWh kost deze lader € 12.10 per jaar terwijl deze niets nuttigs aan het doen is. Stekker eruit als je hem niet gebruikt is de oplossing.
Hieruit blijkt dat je als vuistregel het continuverbruik in watts kan vermenigvuldigen met 2 in Euro’s per jaar aan kosten. Dus 5 watt kost € 10.- per jaar. Laat je een gloeilamp van 50 watt een jaar lang branden, dan kost deze je ongeveer € 100.- aan energieverbruik. Ik zal hier binnenkort een lijstje publiceren met veel gebruikte 24-7 apparatuur, met hun verbruik, en kosten op jaarbasis.

Afval en hergebruik:

Wij gaan zeer zorgvuldig om met afval. Een groot deel wordt hergebruikt (denk aan plastic verpakkingsmateriaal, verzenddoosjes, papier etc.), daarnaast word het afval wat niet word hergebruikt zorgvuldig gescheiden en ingeleverd bij de afvalverwerker. (AVRI)
Op dit moment scheiden wij, en leveren apart in:

 • Plastics, waaronder PVC,
 • Papier en karton,
 • Glas,
 • Electronica en elektrische apparaten (dus ook oude telefoons, en resten van reparaties),
 • Batterijen en accu’s,
 • Metalen,
 • Hout,
 • Groenafval (vooral uit de keuken en tuin),
 • Chemisch afval zoals verf, lijm, reinigingsproducten etc.

Het resultaat is dat wij als bedrijf én privé tezamen gemiddeld slechts één grijze 240 l container per 8/10 weken aan de weg zetten, en vaak is deze niet eens volledig gevuld.

Verwarming en isolatie:

Wij hebben recentelijk de kap van het kantoorpand laten vervangen door een energiebesparende, geïsoleerde kap. Het pand (welke uit 1956 stamt) heeft hierbij dan ook het energielabel B gekregen.
Alle wanden zijn voorzien van spouwmuurisolatie, en gedeeltelijk, (daar waar mogelijk) van vloerisolatie.
Verwarmen doen wij via een HR++ C.V. installatie, het kantoor wordt zo nu en dan bijverwarmd met behulp van een  energiezuinige lucht-lucht warmtepomp installatie.
Daarnaast stoken wij zo nu en dan de houtkachel op, welke in de toekomst ook de C.V. radiatoren van warmte voorziet.
Privé beschikken wij over een klein zwembad welke via zonnecollectoren wordt verwarmd. De circulatiepomp werkt uitsluitend op zonne-energie.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.